Blog Widget by LinkWithin

>>AttenSioN to aLL viSitOr, plez cLiK tHis LinK<<

Cara tidur RASULULLAH S.A.W.

6:08 PM Posted In Edit This 0 Comments »
CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.

1) Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.
2) Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
3) Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
4) Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR
1) Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2) Selepas masuk waktu Asar.
3) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI
Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:

1) Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2) Merosakkan warna kulit.
3) Melemahkan jantung.
4) Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5) Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6) Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR
1) Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur.
2) Hindarkan dari tidur lewat malam.
3) Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil.
4) Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur.
5) Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam.
6) Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

PEKARA-PEKARA YANG BOLEH MELEMAHKAN TENAGA DAN MEMPERCEPATKAN TUA
1) Terlalu banyak bercita-cita atau berangan-angan.
2) Banyak minum air di waktu pagi.
3) Banyak memakan atau meminum yang seba masam

Eksplorasi

8:15 PM Posted In Edit This 0 Comments »
Hari ini adalah hari terakhir saya di ukm.... kebanyakan penghuni2 di kolej ni ramai y dah balik, bile time malam je mesti sunyi.. tidak seperti yang sebelom ni, ada yang menjerit, meraung. menangis xtau la ada ke x, tapi yg menangis asanya bukan orang kot.. MySpace dah memang adat duk blog lelaki, bising je..kadang2 sampai subuh..sabar je...(kadg2 sya jugak bt bising..ckap kat orng je lebih.) dah balik kmpg nanti, sibuk plak dengan LI... tapi kakak2 yang senior kata bes bt LI..bes ke??? tapi geram betol la, bile dah blik kmpg nanti xbleh la nak tengok perlawanan bola(EPL)... tersiksa jiwa raga..waaaa... harap2 MU meng perlawanan akhir ngn BARCELONA yang digeruni.. walaupun ada diantara kawan2 baik duk kutuk2 kelab MU..tapi saya tetap setia dengan MU...MU POWER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kali ini saya postkan nasyid yang sangat2 saya suka.. lagu dalam album ni semua bes2.... sya suka sangat dengar lagu "eksplorasi, azimat ibunda, cinta pertama, melakar cinta di pintu syurga, asyura, ahlan bina dan yg paling bes sekali ialah menanti di barzakh". selamat mendengar..............................



Eksplorasi --> Download

Harga sekuntum Cinta --> Download

Ma'asalam Ya Andalus --> Download

Cinta Pertama --> Download

Azimat Ibunda --> Download

Asyura --> Download

Nur Syahadah --> Download

Habil & Qabil --> Download

Ahlan Bina --> Download

Kasih Ibu --> Download

Al Hambra --> Download

Melakar Cinta di Pintu Syurga --> Download

Kembali --> Download

Bingkisan Rindu --> Download

Bebabika --> Download

Menanti di Barzakh --> Download

Weird Looking Trees

8:01 PM Posted In Edit This 0 Comments »
Strange and odd trees. You can see some of them that looks like people, trees moving and dancing like a people.

Weird Looking Trees @ strange world


Weird Looking Trees @ strange world

Weird Looking Trees @ strange world


Weird Looking Trees @ strange world

Weird Looking Trees @ strange world

Weird Looking Trees @ strange world

Weird Looking Trees @ strange world

Weird Looking Trees @ strange world

Kuasa Seorang Perempuan

9:28 PM Posted In Edit This 0 Comments »
KUASA LAYANAN PEREMPUAN

* Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.


KUASA DOA PEREMPUAN

* Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah saw: "Doa ibu itu lebih cepat makbul." Orang bertanya:"Kenapa ya Rasulllah?" Jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia."


KUASA TAQWA PEREMPUAN

* Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa jua masalah. Orang yang paling bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidak akan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmatiNya.

* Kuasa taqwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan ujian.

* Kekuasaan taqwa ini pula adalah kemuliaan yang diberikan oleh Allah swt sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam a.s. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian melatih, mendidik, memelihara dari kecil hingga dewasa.

* Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah saw: "Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasannya.

Kalimah Allah di langit

9:28 PM Posted In Edit This 0 Comments »
foto "kalimah Allah" dari gumpalan awan di langit Jakarta

Tarikh: 22 Mac 2009
Tempat : Daerah Condet, Jakarta

Subhanallah

kalimah Allah,kekuasaan Allah

Look at what birds can do at 500mph

9:25 PM Posted In Edit This 0 Comments »
Look at what birds can do at 500mph


......IF YOU THOUGHT THAT HITTING A BIRD WAS NOT ENOUGH TO TAKE DOWN AN AIRPLANE......
THEN, THINK AGAIN !!


bird aeroplane strange world picture


bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

bird aeroplane strange world picture

MU berjaya ke perlawanan akhir UEFA...

2:42 PM Edit This 0 Comments »
exam dah abes, so skang adalah masa yang sesuai untuk update blog, lagipun lepas blik klntan nanti dah tntu takde masa nk update blog coz sibuk ngan LI... tepat kul 5 pagi, sya sampai bilik coz baru je lepas blik dari tngok match MU.. MU bermain dengan baik sekali terutama CR... MU hanya tggu masa untuk lawan ngan Barca or Chelsea... dah tntu perlawan time tu begitu sengit.. tapi saya dah xbleh tngok prlawanan tu nanti coz kat kmpg sya di klntan xde astro..pasrah jelah... nasib badan... MySpace
kali ini saya nak kongsi kan beberapa permndangan yang menarik... bagi saya amat menarik la... saksikan la yer...













Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin