Blog Widget by LinkWithin

>>AttenSioN to aLL viSitOr, plez cLiK tHis LinK<<

JeNis-JeNis HaNtu

6:18 AM Posted In Edit This 6 Comments »
sekarang sudah menjadi trend pembikin filem buat cerita-cerita seram, yang terbaru sya tngok cerita MOMOK THE MOVIE, cerita nyer kelakar giler2 la tapi still seram bila menonton...
apa tak nyer, buat muka hantu tu hodoh giler, menakut kan lagi..tension je.. baik cerita hantu cina plak...xtakut n lucu giler2, sampai bleh pecah perut..eeerrrrr..yer ke..hehe... menurut kata-kata orang dahulu, dalam tanah melayu ni macam2 jenis hantu ada..eeerrrrr... MySpace tapi dah memang orang melayu..sebut je cerita hantu, mula la meremang bula roma kan.. MySpace

sO, disini sya hendak mengupas sedikit sebanyak tentang asal usul segala jenis hantu yang ada bagi mendalami jiwa2 hantu ini dengan lebih mendalam.hihihihi... poyoooo kan.... MySpace yer la, asyik takut je bile sebut hantu2 ni..kena la bagi ubat xnak kasi takut sama spesies2 ni....macam mana xnak kasi takut????????
jawapannyer kena lah berani kan...hehe... apapun di sini saya bawa latar belakang jenis-jenis hantu disini.. selamat memberanikan diri yer....





Pocong
Hantu yang berbungkus macam lepat pisang baru masak ni memang mudah cari kelemahannya. Kita hanya perlu bukak tali pengikat di atas kepalanya dan tarik kain balutannya. Sudah tentu dia akan berasa malu rana dia tidak pakai apa apa pun, selain kain kapan pembungkusnya tu.

Langsuir
Dia ni suka pandang muka kita, jadi beranikan diri anda tenung balik muka dia sambil jelir-jelir lidah. Kalau tak pun tunjuk cermin muka kat dia, pasti dia tersipu-sipu malu.

Pontianak
Hantu yang suka ketawa. Kalau terserempak dengan dia, kita pun mestilah ketawa sama. Kalau boleh kita cuba mengilai lebih kuat dari dia, tentu dia boring.

Hantu Raya
Hantu ni suka beraya dan suka menyamar jadi tuan dia. Cara mengalahkannya senang saja, sambutlah hari raya tiap kali jumpa dia, bagi duit raya, ajak main meriam buluh, suruh kacau dodol atau jaga lemang. Tentu dia tak kacau kita sebab banyak kerja dan aktiviti lain dia nak buat.

Hantu Galah
Hantu ni la yang paling tinggi di muka bumi. Kalau terjumpa dia, kita hendaklah meniarap. Pasti dia tak perasan kita ada disitu.

Jerangkung
Dia ni ada kulit tapi nipis. Tinggal rangka saja, dan paling mudah untuk menewaskannya. Kita hanya perlu tunjal dahinya dengan telunjuk dan lihat gerak-gerinya mengimbangi badan untuk berdiri tegak.

Toyol
Lagi senang kalau nak kalahkan dia, bagi duit satu sen berguni-guni..nanti dia ingat duit emas, lepas tu dia pikul bawak balik bagi tuannya... lepas tu sah-sah lah dapat penampau Jepun dari tuannya kerana mana nak tukar duit satu sen banyak2 tu.

Hantu Ponteng
Yang ni payah sikit nak cakap sebab, hantu-hantu ni cam korang lerrr..takder kerja lain asyik ponteng kerja,kuliyah,kelas n macam2 la, lepaih tu nengok e-mail., tengok facebook.macam sekarang nih..sah-sah tengah ponteng nie..macamana nak jawab..korang sendiri gak jadik hantu..jadi bawak-bawaklah buat kerja ... .. hehehehehe

LEPAS BACE NIE DAH TAK YAH TAKUT2 NGAN HANTU..TAKUT PADA DIRI SENDIRI SEBAB KADANG2 DIRI SENDIRI LEBIH MENYERAMKAN DARIPADA HANTU!!!!!!!!

6 comments:

NiNa' said...

haha.. smart btol pic antu pocong tu~.. mmg banyak org buat filem/drama pasal hantu skrang nie..

touyakaruma said...

Nie yang wat aku takut tido ... Nina tolong temankan leh ?

Puteri said...

menakutkan....

yusri said...

Satu lagi jenis hantu akhwan tertinggal, nama hantu tu 'Hantu Merah', hantu ni kalo die keluar die tak kuar sorg2, tapi ade sebelas semuanya. Tu tak termasuk bapak die. Rupa die pon ade macam2. Ade rupa dracula, ade rupa predator, rupa mcm shrek pon ade. Ade satu jenis ni die suke menggigit!
Kalo dalam bahasa omputih, name hantu ni 'Red Devil' ataupun... Manchester United! hehe jgn marah akhwan, :P

~ana SoLehah~ said...

huhu..

sjak bla plak buat research pasal antu nih? ^_^

mizaranun said...

Salam ziarah...
orang melayu memang terkenal ngn mcm2 jenis hantu...sampai ada yg bela hantu..

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin