Blog Widget by LinkWithin

>>AttenSioN to aLL viSitOr, plez cLiK tHis LinK<<

Renungan Bersama 'Special'

10:29 PM Posted In Edit This 6 Comments »


>
>
> > Good
> > reading...
> >
> > WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
> > LELAKI : Kamu!!!
> > WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
> > LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA
> > dengan pasti).
> >
> > Kamu, tulang rusukku!
> >
> > Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam
> sedang
> > lena
> > tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan
> Hawa.
> > Semua LELAKI
> > mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat
> menemukan
> > wanita
> > untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...
> >
> > Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang
> indah
> > dan manis
> > untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai
> > tenggelam dalam
> > kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang
> > ada. Hidup mereka
> > menjadi membosankan.
> >
> > Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai
> menyisihkan
> > impian
> > dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan
> > pertengkaran itu
> > mulai menjadi semakin panas.. Pada suatu hari pada
> akhir
> > sebuah
> > pertengkaran WANITA lari keluar rumah.
> >
> > Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu
> tidak
> > cintakan saya
> > lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan
> > WANITA dan secara
> > spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan
> > ini! Kamu ternyata
> > bukan tulang rusukku!!!"
> >
> > Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk
> beberapa
> > saat. LELAKI
> > menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi
> seperti
> > air yang
> > telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali.
> Dengan
> > berlinang
> > air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil
> > barang-barangnya,
> > bertekad untuk berpisah.
> >
> > "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi.
> > Biarkan kita
> > berpisah
> > dan mencari pasangan sejati masing-masing".
> >
> > Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi
> berkahwin,
> > tetapi berusaha
> > mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke
> luar
> > negeri
> > tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan
> seorang
> > asing dan
> > bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA
> tidak
> > menunggu,
> > sepertinya.
> >
> > Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya
> dan
> > merasakan
> > sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup
> mengakui
> > bahawa dia
> > merindukan WANITA.
> >
> > Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di
> airport,
> > tempat di
> > mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka
> > dipisahkan hanya
> > oleh sebuah dinding pembatas.
> >
> > LELAKI : Apa khabar?
> > WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu
> yang
> > hilang?
> > LELAKI : Belum.
> > WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan
> penerbangan
> > berikut.
> > Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau
> kamu
> > berkesempatan.
> >
> > Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang
> berubah.
> >
> >
> > WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz
> > "Selamat tinggal..."
> >
> > Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA
> adalah
> > salah
> > seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi,
> LELAKI
> > meneguk
> > kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya.
> Akhirnya dia
> > sedar
> > bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya
> > sendiri yang
> > telah dengan bodohnya dia patahkan.
> >
> > Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang
> yang
> > paling kita
> > cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali
> > penyesalan itu
> > datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita
> menyedari
> > kesalahan
> > kita, semua sudah terlambat....
> >
> > Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang
> dicintai
> > dengan sepenuh
> > hati.... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah
> dahulu,
> > apakah kata
> > kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang
> dicintai?
> > Kira
> >
> > merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah
> > dilafazkan.
> > Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang
> yang
> > dicintai.
> >
> > Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan
> dilafazkan
> > sebanding dengan akibat yang akan diterima??

For Latest And Cool Stuff Join XciteFun

TraGedi 7 SepTemBer

8:35 AM Posted In Edit This 10 Comments »
Tidak tahu samada nak post atau tidak crite kali ini berkaitan "TRAGEDI 7 SEPTEMBER"...seram sejuk je nak crita pasal tragedi ini.. ini kerana kejadian ini berlaku kepada diri sendiri n juga seorang kawan... pada hari isnin (7/9/09) pukul 6 petang di highway plus di LUKUT, satu kejadian yang mungkin susah nak dilupai dan akan menjadi kenangan pahit buat selamanya....
sebelum kejadian.... MySpace
seorang kawan ajak saya pergi ke MELAKA untuk mengangkat barang oleh kerana nak pindah rumah di syeksen 7,bangi.. disebabkan kawan ni xpndai bawak kereta , dia mintak tolong sya bwakkan...sya kata OK n ORAIT...lagipun ni ada lah kali ke-2 nak pergi MELAKA, jadi disamping nak tahu jalan..nak jugak tengok KHAZANAH yang ada di sana. kami bertolak pada pukul 10 pagi dan alhamdulillah selamat sampai di PERINGGIT dekat pukul 12 tnghri (semasa perjalanan frenz ni tertido selalu coz penat, semalam xcukup tido)....MySpace sampai rumah tu (rehat dalam 10 minit) , kami pun punggah la barang2 dapur, pakaian, piggan mangkuk n ape y ada... setelah selesai kami pun terus ke pusat bandar.. (time tu ase rugi n sedey sangat coz terlupa bwak kamera untuk ambik gmbar di sekitar pusat bndar termasuk di PADANG PAHLAWAN)..MySpace
setelah 2/3 jam berada di pusat bndar sambil pusing2... kami pun meneruskan perjalanan ke AYER KERUH (pulang ke UKM la..).. time tu asa HAPPY coz telah berjaya melawati negeri yang BERSEJARAH dimana ramai pahlawan2 melayu dahulu kala dilahirkan di situ..MySpace pada masa ON THE WAY nak balik tu....>>>terlintas 1 perasaan pelik sngat..tapi buat xtau je<<<MySpace...kemudian terus meluncur ke HIGHWAY ke SEREMBAN....
ketika perjalanan pulang..kami rancang nak singgah ke PORT DICKSON dlu coz sambil2 lalu,, singgah jap.... dalm 1 jam setengah, jumpa la simpang nak masuk ke PORT DICKSON n terus ke TELUK KEMAN.... lebih kurang 18 KM..(jauhnyer.....) tapi dah masuk, so teruskan la... nak patah balik dah bayar tol (hati rase nak je patah balik)...
ditengah perjalanan kami singgah di sebuah MASJID untuk menunaikan KEWAJIPAN yg dituntut bagi umat ISLAM >>jamak takhir<<...(time tu dah pukul 5 ptg).. n then smpai la ke TELUK KEMAN, WAaaaaaaaa!!!!!!!!!! lawa nyer... (rugi kali ke-2 coz xbwak kamera) MySpace
pukul 5.30 kami pun beransur pulang... Dalam dekat2 pukul 6,kami meluncur ke HIGHWAY PLUS menuju ke KL,time tu dah rase laen sngat....mata dah jadi kuyu sngt2..so, pasang la radio kuat2. time tu kawan sebelah tengah tido ( klu x, boleh sembang). hampir 7 jam bawak kereta,memg penat sngat dengan bulan puasa lagi n tido xcukup..time tu memg menyeksakan , (mase tu jugak la pikir dalam hati nak berhenti di tepi jalan tapi bahaya pulak coz kereta xbanyak lalu jalan tu, takot nnti ada perompak ke ape..., so, buat keputusan teruskan lagi n berhenti di tempat PERHENTIAN YG DISEDIAKAN....)
Ntah macam mana bleh terlelap TIBA2 ,sedar2 kereta dah nak masuk gaung, dengan SKILL yang xseberapa ,sya pulas setering ke kanan dalam 15 darjah tapi tayar depan dah masuk gaung(xdengar kata dah!!!!!!!!). sya tekan BREK dan kreta terus DRIFT masuk balik atas jalan raya dan melanggar PEMBAHAGI JALAN... MySpace Asstaufirullah..... nasib baek pakai SETBACK klu x..(dah melantun ke jalan sebelah)... sya terus keluar dari kereta dan panggil kawan keluar dan terus berlari ke tepi jalan.. nasib baik masa tu kereta, treler dan moto jauh lagi di belakang...klu x, ENNALILLAH....( kemungkinan akan bertembung dengan kreta yg kami naiki) dan mungkin juga post sebelum ini merupakan POST y TERAKHIR... >>kejadian berlaku di
kilometer16.3, highway PLUS di LUKUTMySpace.

Bila difikirkan balik mungkin ada hikmahnya dan kami dilindungi olehNYA.. pertama : jika kami terus meluncur ke HIGHWAY UTAMA (kreta memg bnyak sngat2) dan jika terlelap time tu alamatnya... kedua : kereta tidak masuk kedalam gaung (kecederaan yang teruk akan dirasai) ketiga : ketika kereta DRIFT dan melanggar pembahagi jalan, nasib baik pembahagi jalan tidak patah, jikalau tidak kreta akan meluncur ke jalan sebelah dan akan dilanggar dari arah bertentangan... dan keempat : tiada kereta yang follow rapat di belakang (kemungkinan besar juga akan dilanggar dan yang tinggal hanya JASAD yang KAKU di atas jalan)

ketika itu banyak sngat pengajaran, pengalaman dan pengetahuan yng kami dapat... 1st jika berlaku ape2 jangan nervous, asalkan nyawa selamat, tentang kereta jngn risau sngat coz bleh claim insuran. 2nd jangan menunjukkan raut muka yang CUAK,TRAUMA n so on jika tidak (ape ntah yang dipanggil penarik kereta tu) ,diorang akan ambik kesempatan di atas kesusahan orang lain, buat machoo je.. dan 3rd, jangan terburu2 buat report polis jika tidak , kemungkinan besar, insuran kreta xbleh claim dan jika bukan owner kreta yang buat report, sya kena bayar rm400 kepada insuran dan kereta kena repair sendiri... dan 1 lagi jngn buat report coz terlelap, juga xbleh claim insuran kerana kecuaian sndiri..tapi bagi alasan yg logik seperti "mengelak anjing melintas jalan"......
Apapun alhamdulillah masih dipanjangkan umur dan insyallah xkan berlaku untuk kali ke-2 melaenkan KEHENDAKNYA dan masih boleh hidup seperti biasa serta menjadikan pengalaman itu sebagai IKHTIBAR di masa depan.. (jika berkesempatan akan di postkan gmbar kreta tersebut di laen waktu) wassalam... P/S:
berhati2 di jalan raya

Mastika September 2009

12:22 AM Posted In Edit This 2 Comments »
akhirnya kluar jugak majalah mastika bulan september 2009....
ape plak ek crite kali ini..ntah la coz sya pun xbace lagi..
jadi kita same2 la bace untuk mengetahui kisah2 yang ada kali ini...
sebenarnya..banyak majalah2 nak di postkan like majalah PC, majalah APO ,majalah ujang..
tapi posting kat blog ada limitnya,nnti kena bt blog len lagi... lagi pun bnyak bnda2 yg menarik xpostkan coz xsempat..
email pun bnyak bertambung xbukak2... tggu la time memg betol2 free untuk post..
apapun..download la dlu dan selamat membaca..

[mastikasept09660500.jpg]


link untuk download.:)

doWnLOaD


Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin