Blog Widget by LinkWithin

>>AttenSioN to aLL viSitOr, plez cLiK tHis LinK<<

PeNCiNTA

12:22 AM Posted In Edit This 43 Comments »

(iklan~~~~~~~~~>>>>>

Trilogi Bagaikan Puteri, antara novel karangan Ramlee Awang Murshid yang paling diminati. kisahnya dapat menyanyatkan hati para pembaca.... ia mengisahkan kejadian yang lebih kurang sama dengan apa yang berlaku pada masa dahulu kala berulang kembali di zaman Hang Tuah dan juga pada masa kini iaitu "ashabul kahfi". walaupun ianya hanya sebuah cerita,tetapi banyak iktibar dan pengajaran yang dapat dipetik dari novel trilogi cinta ini.
iklan TAMAT....

Ingatan dan doa buat kawan2 yang sedang asyik memadu kasih......Ingatan buat diri ini yang terkadang selalu tergelincir.

"Saya suka sangat tengok jari-jemari teman wanita saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pegang. Bukan takut jari-jemarinya patah, tapi takut nanti jari-jemari kami tak boleh saling bantu-membantu di satu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Esa.

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betullah, sungguh! Sebab itu saya mahu belikan dia tudung. Bukan sebab cemburu orang lain tengok, bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai bila-bila! Takut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Pencipta!.

Saya suka sangat tengok body teman wanita saya, solid betul. Sungguh! Sebab itu saya berhajat belikan dia telekung supaya masa dating dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya pun tumpang dapat pahala! Syoknya!

Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya. Saya pun macam tu juga. Si dia tanya, Apa ubatnya, bang? Saya mahu bagi dia al-Quran sebagai penenang jiwa! Semoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya.

Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam. Makan, minum, jaga diri, pandu kereta,motor elok-elok! Nanti awak saya juga yang susah hati, bla lah bla bla. Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib bagitu saja, dia tidak kata satu apa pun. Aduuuuh! berdosanya saya!.

Saya memang sayang sangat pada dia. Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat, berdating di syurga kerana di situlah tempat yang kekal selama-lamanya.


Tetapi kita merancang Tuhan yang menentukan... memang sudah ditakdirkan tiadanya jodoh diantara dua pencinta ini. Jika takdir ini adalah baik buat dua pencinta ini maka, dengan rela hati dan redha menerimanya... Walaupun begitu, kesunyian, kesepian dan kenangan tetap akan dirasai dan diingati ntah sampai bila?????...... semoga kita tak terlupa PENCINTA kita yang benar2 sejati. (diharapkan si dia bahagia di samping teman hidup yang terCINTA)

Doakan kami saling insaf-menginsafi. "Ya Allah, ampunkanlah kami semoga kami dapat kekal selama-lamanya di syurga...."
Amin....

43 comments:

~ana SoLehah~ said...

smoga b'temu 'pencinta' yang menjadi bidadarimu di'sana'...
smoga b'temu 'pencinta' yg menangkan hatimu disini dan membahagiakanmu di 'sana'..
amiin...

~ana SoLehah~ said...

suke gak bca novel2 ramle awg mursyid tu..
paling suke bca 'bagaikan puteri'..
rase cam berada dalam cite tu gak..
hehe

alaqim said...

owah..
xsangka lak anti pun suke jugak..
yup..
memng bez bangat..
bile dah baca cam brade di alam fantasi plak...

Decorater said...

i like this entry... awk create sendiri ke nih???

tapi ur ayat seolah2 mata awak juge melihat aurat wanita...

skali pandang itu rezeki... Pandangan kedua tuh syaitan laknatullah...

:)

aishahumairah said...

salam,,
terima kaseh psl peringatan,,
sgt suka novel2@karya2 ramlee awang murshid,,mmg best la,dia walaupun triller ada unsur2 islamic n byk pengisian=)

alaqim said...

betul2...
kali pertama pndang rezeki...
so..time pertama kali tu la pandg lame2..
(ayat cikgu skolah sya dlu)

>>memg sesiapa xterlepas drpda terpandang aurat orang lain...<<
kecuali la yang tggal kat gua sorang2,bertapa...

sedangkan llaki sesama llaki pun ada auratnya..ttapi jarang yg mghiraukan...

alaqim said...

kepada aisyahumairah..
semua novel karangan RAM saya bace..
ianya sebuah novel yang agak lain dari y lain...kebanyakan novel2 len suma jiwang2...
yg besnye karangn RAM buat kita terfikir apa yg akn terjadi? siapa yang buat? siapa dalang sebenarnya? dan slalunya ape yg sya teka salah..
huhu~~~

sesiapa y blom mnbaca krangn RAM, boleh la acu cuba try test bace yer..

NuR Pu3 said...

umie mmg peminat setia RAM. kebanyakan buku2 RAM, mmg umie beli & pastikan baca huhu.. mmg beZ & seseolah ada ditempat yg diceritakan.. ;) gud wOrk RAM

decorater said...

'ter' tu tak sengaja....takleh gak lau dok dlm gue, kang tak tau pape sal dunia... line tenet pon takde dlm gue ..:)

yup2......aurat pompuan n pompuan pon ade gak.....try to HIRAUKAN.... may ALLAH helps us

alaqim said...

ala...orang zaman dlu pun xde guna tenet..bleh je hidup bahagia... d(^_o)b

cuba hirau2kan yer...
insyallah...

alaqim said...
This comment has been removed by the author.
Decorater said...

:) org zaman dulu? zaman bile tuh? setahu sy, org zaman batu je yang nomad dr gue ke gue.....lau ad tenet pon, maybe takde faedahnye....
masing2 duk dlm gue... dunia yg same......lau wat blog pon maybe cite sal gue masing2 je....:)

hehe..maaf ye..terlebey suda...

~dah bace ungu karmila?~ leh byg tak banglo ungu tuh camne?

alaqim said...

pnjang betol dia punye angan2..fuhh..
xpe2....

>>aha, dah bace..ianya mengisah kan pasngan suami isteri yng inginkn sbuah bglo yang jauh dari ibu kota, mknenye nyaman la kan.. nak nyaman tu kat hutan la jgak...

husbannya kaya, so, terbina lah sbuah bgglo dkat dengn cameron highland tapi di kaw hutan,dkat je ngn kaw org asli..xjauh pun..

tiba2..!!!!
blom klimak lagi...sabar yer..
baru muqahdimah...eerrr jap, pkir jap, lupa...

di long cutkan cita, brlaku kjadian bunuh 1 family kat bglo tu.. org asli kata pnunggu(hantu) tempat tu y bunuh, betol ke??? then suma org takot nk pi umah tu coz dianggapnyer brhntu~~~

tetapi msih ada yg berani pergi ke rumah ungu karmila untuk mengungkaikan rahsia di sebalik tabir..
jeng3...

tmbhan: karmila nama isterinya,
ungu plak warna bglo tu,nama ungu karmila jugak diberi pada spesis bunga yg blom djumpai o para saintis dan hnya didapati di kaw bukit d c.higland. semuanya bermula dngn bunga tu..tiba2 plak kan..

so, bglo ungu tu berhantu la kiranya...klu x caya pi duduk sorang2..

Decorater said...

tu bkn angan2 la....satu imaginasi.... can u imagine what i typed bout da zaman batu n zaman gue??

cube awk bayangkan.....ap yg diorg wat dulu2....serba serbi batu je...

best oo wat aktiviti cam nih...leh menjana minda kreatif...

yup2..saye pon bace dah.....memule ingatkan ap yg tok batin kate tuh adelah fakta.... rupe2nye auta jerk... lau betul2 wujud kat cameron,leh la kot cube try test menginap kat banglo tuh....[hehe, ayat cam berani beno je...]

~ana SoLehah~ said...

hehe...

salah ke ana bca bku cmtu alaqim???

kna la luaskan pengetahuan sket..

bukan stakat taw bab agama jew..

"jadi mannusia y fleksible..berlandaskan syariat"

lgpon buku tu x la melalaikan.. ye x??

cite bnyk pengajaran..

ada unsur agama..

tp skrg da xdapat bca sgt novel..
huhu~~

....................

bjaga2 ngn pndangan mata..

kerana dr mata.. syaitan mgoda kita..

smoga drimu terpelihara..

amiin..

alaqim said...

to decorater..

agak2 sya la..zman batu dlu diorang buat2 barang suma dari batu...
tukol, kapak, parang, kuali,sendok, rumah, baju suma dari batu kot..
itu y dpggil zman batu..
humor ckit.kih3..

berani ek...
cuba la dok sorang2 kat umah ungu karmila tu...xlama, 1 purnama pun jadi..
ini merupakan satu cabaran tau...

alaqim said...

to ana solehah...

ana syorkan anti baca la buku karangan RAM..
xsemestinya skang..
bile free, bace la..
ianya menggabungkan kisah family, masyarakat, cinta, pengajaran dan pedoman...

yang pastinya, ianya banyak mengajar kita cara untuk dekat dengan Pencipta alam ini.

antara karangan RAM yg ana suka sngt bace ialah trilogi tombiruo, mikhail, hatiku di harajuku n bagaikan puteri..

Decorater said...

hehe...org zaman batu pakai baju batu ek? mesti berat nak carry baju tuh.....takpe2..humor mengurgkan stress...

erm...cabaran ke tuh?kawe duk sekelip mate je buleh? sepurnama tuh cam jenuh je nak nunggu....lau lame2 pon bukan leh jadi kaye duk ngan antu....:)

alaqim said...
This comment has been removed by the author.
alaqim said...

oooo....

xmoh habaq dia takot..

xpe2...

biasa la...
siapa nak stay umah cmtu kan..

len la mat2 dadah..

Decorater said...

hehe....mesti la takmo kabo....

cube try test bca Tautan Hati ~Fatimah Syarha~ watak Banna dlm cite tuh leh djadikan contoh unt kaum adam....

~ana SoLehah~ said...

hehe :p

sume dah bca tu..cuma Mikhail x baca lagi...

insyaAllah, ada kelapangan..
ada masa terluang..

akan ana bca..
tq

alaqim said...

to decorater...

Tautan Hati "Fatimah Syarha" ek..
ntah la..penulis len xde selera sngat nak bace.hehe...
ape punyer selera la kan..
dlu penulis Nurharyati Ibrahim bez jgak bace novelnyer tapi jiwang tahap dewa2...

bile dah bca yg RAM pnyer trus terpaut ati...xmoh doh ore laen..
pade nge RAM jah..
sedap supo nyepak bace novel dio..
hehe~~

alaqim said...

to ana solehah~~

ek...sila2 kan lah bce..
ianya banyak berkisahkan pembunuhan..

kiranya mcm agen CIA ar jgak..

cuma hero org malay...
bagus la kan...majukan negara sndiri..

decorater said...

haha...kecek la plop...beta tok pehe eh...

buku nih islamik....best tp tebal sgt.jenuh nk bg abeh bace...

beta baca ungu karmila n bagaikan puteri je..tak minat la... semua cite kat utan je....

~don't blame me~masing2 ad feveret masing2 kan?..:)

decorater said...

haha...kecek la plop...beta tok pehe eh...

buku nih islamik....best tp tebal sgt.jenuh nk bg abeh bace...

beta baca ungu karmila n bagaikan puteri je..tak minat la... semua cite kat utan je....

~don't blame me~masing2 ad feveret masing2 kan?..:)

decorater said...

haha...kecek la plop...beta tok pehe eh...

buku nih islamik....best tp tebal sgt.jenuh nk bg abeh bace...

beta baca ungu karmila n bagaikan puteri je..tak minat la... semua cite kat utan je....

~don't blame me~masing2 ad feveret masing2 kan?..:)

~ana SoLehah~ said...

okey :p

dolu2 kuat gak bca novel cinta..

mase skul2..

skg ni x bca da..

xtaw nape..huhu

alaqim said...

to decoraeter..

yup...minat masing2kan...
selera len2 nak wat cmne..
xkn nak paksa gak...
sya pun dah lame
xbace novel ni..
yg latest pun "mikhail"
itu pun tahun lpas...
tggu novel yg terbaru dari RAM je..

alaqim said...

to ana solehah

xtau la...
jiwa anti dah kurang jiwang kot..hehe~~
same r, dlu minat gak tapi itu ar, skng xminat la nk bace yg cinta-cintun ni..
klu macm novel 'ayat2 cinta", "ketika cinta bertasbih" dan "di dalam mahrab cinta" itu bez coz cinta berlandas sunnah..

alyani nadzirah said...

novel ni best!

~ana SoLehah~ said...

mybe gak cite 'cinta' realiti lagi bes dari cite2 novel tuh..

jadinye tak mnarik dah cite novel

:p

baca Quran yg b'mukjizat tu lg bes..
=)

Decorater said...

bc kisah jin iblis n syaitan pon best gak.....at least dpt korek rhsia musuh laknatullah tuh...

bace...
bace...
bacelah....


better kot drp bc mastika....
cam tak bpe relevan je mjlh tuh....

alaqim said...

Insyalah...
tidak akan lupa dari mmbace Al-quran....

kisah jin dan syaitan pun pernah gak bace tapi bile dengar ceramah berkaitan ngn jin y disampaikan o ustz Azhar Idrus lagi bez...
panjang lebar disampaikan sampai ambil 3 mggu mase mngajar kat sbuah masjid..

tntg mastika tukan, up to someone la suka ke x kan...selera masg2..hehe..sya pun xmnt sngt, just bace tajuk2 y bez je..

Decorater said...

yup.~dengan mengingati Allah,hati akan menjadi tenang~...by da way, i want to share another tips.....

sesape yg masih single cam kite2 nih ...bkn tak cantik@hensem cume lum dikurniakan jodoh...rajen2kanlah baca surah yassin...

asbab dari surah tuh, akan memudahkan kite bertemu jodoh...insyaAllah

hehe....aura jiwang n cinta disebarkan di blog nih....

takpe kan bro??

:)

alaqim said...

eerrr...

sbnarnyer..
sblum ni ada..
tapi...
silap diri sendiri yang menjadi kan xde...
itu je nak cakap..
huhu~~

Decorater said...

yeah..akhirnya misi ceq berjaya.....

at last dpt tau gak kisah bro.

:) menyesal tak ngan tindakan tuh?
Lau kamoo wat camtuh bcoz of Allah,tak payah la menyesal.

dlm idup nih, ne brani wat keputusan....lau dh sedar tersalah jalan,jgn ragu2 wat u-turn....

princess_eryna said...

sy mmg minat sgt2 penulisan RAM... boleh dikatakan kesemua novel beliau menjadi koleksi sy.....

alaqim said...

thanks to princess_eryna coz sudi melawat teratak usang ni..

~~decorater~~
lebih kurang cmtu la...
tapi bleh u-turn balik ke??
mcm cite "cinta u-turn tu ek"...
pandai la...

perkara dah berlalu..
jadikan sebagai pengajaran dan ikhtibar...

a'dill_ahmad said...

Ehm, i like all RAM novels.... He is my favourite novelist.... also i like this entry...best... n menusuk ke hati....thanks...;)

Decorater said...

cinta u-turn tuh ngarut je.... ceq salu bace buku sal cintan cintun nih...pnh jumpe kaunselor, jwb kuiz tentang cinta....

dat y kot tau serba sedikit sal cinta nih....

then,sori again lau my comment bny relate sal cintan....

plus gune bhsa yg sarkastik bukan saintifik....

tentang cinta peribadi~biarlah rahsia[bajet dato Ct la plak :)]

~treat me as your fren~don't treat me as a lady~hehe....i'm polite but in writing,i like to lontarkan what i want to baling....:)

alaqim said...

oookkk oloh...
xingat plok kawe...
ada bahasa sarkartis ke..
huhu~~

xpe2....
ape2 yg berkaitan ngn cinta cintun ni just in blog only, tiada kaitan dengan y hidop dan yg telah mati..

Decorater said...

yup..dat true.....

then i leave okay......

i'll coming again sumday...

gud luck 4 da coming exam

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin