Blog Widget by LinkWithin

>>AttenSioN to aLL viSitOr, plez cLiK tHis LinK<<

TraGedi 7 SepTemBer

8:35 AM Posted In Edit This 10 Comments »
Tidak tahu samada nak post atau tidak crite kali ini berkaitan "TRAGEDI 7 SEPTEMBER"...seram sejuk je nak crita pasal tragedi ini.. ini kerana kejadian ini berlaku kepada diri sendiri n juga seorang kawan... pada hari isnin (7/9/09) pukul 6 petang di highway plus di LUKUT, satu kejadian yang mungkin susah nak dilupai dan akan menjadi kenangan pahit buat selamanya....
sebelum kejadian.... MySpace
seorang kawan ajak saya pergi ke MELAKA untuk mengangkat barang oleh kerana nak pindah rumah di syeksen 7,bangi.. disebabkan kawan ni xpndai bawak kereta , dia mintak tolong sya bwakkan...sya kata OK n ORAIT...lagipun ni ada lah kali ke-2 nak pergi MELAKA, jadi disamping nak tahu jalan..nak jugak tengok KHAZANAH yang ada di sana. kami bertolak pada pukul 10 pagi dan alhamdulillah selamat sampai di PERINGGIT dekat pukul 12 tnghri (semasa perjalanan frenz ni tertido selalu coz penat, semalam xcukup tido)....MySpace sampai rumah tu (rehat dalam 10 minit) , kami pun punggah la barang2 dapur, pakaian, piggan mangkuk n ape y ada... setelah selesai kami pun terus ke pusat bandar.. (time tu ase rugi n sedey sangat coz terlupa bwak kamera untuk ambik gmbar di sekitar pusat bndar termasuk di PADANG PAHLAWAN)..MySpace
setelah 2/3 jam berada di pusat bndar sambil pusing2... kami pun meneruskan perjalanan ke AYER KERUH (pulang ke UKM la..).. time tu asa HAPPY coz telah berjaya melawati negeri yang BERSEJARAH dimana ramai pahlawan2 melayu dahulu kala dilahirkan di situ..MySpace pada masa ON THE WAY nak balik tu....>>>terlintas 1 perasaan pelik sngat..tapi buat xtau je<<<MySpace...kemudian terus meluncur ke HIGHWAY ke SEREMBAN....
ketika perjalanan pulang..kami rancang nak singgah ke PORT DICKSON dlu coz sambil2 lalu,, singgah jap.... dalm 1 jam setengah, jumpa la simpang nak masuk ke PORT DICKSON n terus ke TELUK KEMAN.... lebih kurang 18 KM..(jauhnyer.....) tapi dah masuk, so teruskan la... nak patah balik dah bayar tol (hati rase nak je patah balik)...
ditengah perjalanan kami singgah di sebuah MASJID untuk menunaikan KEWAJIPAN yg dituntut bagi umat ISLAM >>jamak takhir<<...(time tu dah pukul 5 ptg).. n then smpai la ke TELUK KEMAN, WAaaaaaaaa!!!!!!!!!! lawa nyer... (rugi kali ke-2 coz xbwak kamera) MySpace
pukul 5.30 kami pun beransur pulang... Dalam dekat2 pukul 6,kami meluncur ke HIGHWAY PLUS menuju ke KL,time tu dah rase laen sngat....mata dah jadi kuyu sngt2..so, pasang la radio kuat2. time tu kawan sebelah tengah tido ( klu x, boleh sembang). hampir 7 jam bawak kereta,memg penat sngat dengan bulan puasa lagi n tido xcukup..time tu memg menyeksakan , (mase tu jugak la pikir dalam hati nak berhenti di tepi jalan tapi bahaya pulak coz kereta xbanyak lalu jalan tu, takot nnti ada perompak ke ape..., so, buat keputusan teruskan lagi n berhenti di tempat PERHENTIAN YG DISEDIAKAN....)
Ntah macam mana bleh terlelap TIBA2 ,sedar2 kereta dah nak masuk gaung, dengan SKILL yang xseberapa ,sya pulas setering ke kanan dalam 15 darjah tapi tayar depan dah masuk gaung(xdengar kata dah!!!!!!!!). sya tekan BREK dan kreta terus DRIFT masuk balik atas jalan raya dan melanggar PEMBAHAGI JALAN... MySpace Asstaufirullah..... nasib baek pakai SETBACK klu x..(dah melantun ke jalan sebelah)... sya terus keluar dari kereta dan panggil kawan keluar dan terus berlari ke tepi jalan.. nasib baik masa tu kereta, treler dan moto jauh lagi di belakang...klu x, ENNALILLAH....( kemungkinan akan bertembung dengan kreta yg kami naiki) dan mungkin juga post sebelum ini merupakan POST y TERAKHIR... >>kejadian berlaku di
kilometer16.3, highway PLUS di LUKUTMySpace.

Bila difikirkan balik mungkin ada hikmahnya dan kami dilindungi olehNYA.. pertama : jika kami terus meluncur ke HIGHWAY UTAMA (kreta memg bnyak sngat2) dan jika terlelap time tu alamatnya... kedua : kereta tidak masuk kedalam gaung (kecederaan yang teruk akan dirasai) ketiga : ketika kereta DRIFT dan melanggar pembahagi jalan, nasib baik pembahagi jalan tidak patah, jikalau tidak kreta akan meluncur ke jalan sebelah dan akan dilanggar dari arah bertentangan... dan keempat : tiada kereta yang follow rapat di belakang (kemungkinan besar juga akan dilanggar dan yang tinggal hanya JASAD yang KAKU di atas jalan)

ketika itu banyak sngat pengajaran, pengalaman dan pengetahuan yng kami dapat... 1st jika berlaku ape2 jangan nervous, asalkan nyawa selamat, tentang kereta jngn risau sngat coz bleh claim insuran. 2nd jangan menunjukkan raut muka yang CUAK,TRAUMA n so on jika tidak (ape ntah yang dipanggil penarik kereta tu) ,diorang akan ambik kesempatan di atas kesusahan orang lain, buat machoo je.. dan 3rd, jangan terburu2 buat report polis jika tidak , kemungkinan besar, insuran kreta xbleh claim dan jika bukan owner kreta yang buat report, sya kena bayar rm400 kepada insuran dan kereta kena repair sendiri... dan 1 lagi jngn buat report coz terlelap, juga xbleh claim insuran kerana kecuaian sndiri..tapi bagi alasan yg logik seperti "mengelak anjing melintas jalan"......
Apapun alhamdulillah masih dipanjangkan umur dan insyallah xkan berlaku untuk kali ke-2 melaenkan KEHENDAKNYA dan masih boleh hidup seperti biasa serta menjadikan pengalaman itu sebagai IKHTIBAR di masa depan.. (jika berkesempatan akan di postkan gmbar kreta tersebut di laen waktu) wassalam... P/S:
berhati2 di jalan raya

10 comments:

Anonymous said...

xseram pn..ntah pe2 pnye cite..

Anonymous said...

blom abes lagi la...
kemudian sambung..

alaqim said...

pertama kali xcident kereta, tambah lagi lesen tinggal 1o hari lagi nak mati.. cobaan... tapi kata orang meninggal bulan puasa ada HIKMAH nya..(klu bleh xnak lagi)
coz dosa banyak... nasib baik pintu taubat masih dibuka.
SEPERTI MENDAPAT NYAWA YANG BARU..

cintakasih said...

ishk..ishk..ishk...

Ainul said...

Salam Akhwan,

seram juga cerita tu...siapa yang pernah mengalami baru lah tahu...

ada typing error ke....first paragraph enta tulis 7/6/09. jun atau september?

alaqim said...

ooppsss...thanks coz ingatkan...
xprasan plak...
SELAMAT HARI RAYA...

fara said...

Allah masih sayangkan awk...

eija jiejaja said...

Ya Allah Akhwan.....nasib baik takde ape2 jadi kat korang......
korang cedera tak...
next time b careful k....

alaqim said...

itu la...
nyawa pnjang lagi...tapi bez jugak drift ats jaln.hehe...
cuma x drift n GO je...

Syabab.. said...

Innallahama'assobirin...
ada hikmah yang tersembunyi..

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin